Man kijk iets na met vergrootglas

Home Werk Ik heb een uitkering en ga werken Ik heb vragen over werken met een uitkering

Ik heb vragen over werken met een uitkering

Heeft u werk gevonden en heeft u nog een uitkering? Dan moet u in ieder geval aan ons melden dat u (weer) werkt.  Het kan zijn dat u recht heeft op een aanvulling op uw inkomen. Hieronder leest u onder andere wat er gebeurt als u uw inkomsten niet of te laat doorgeeft.

Mijn inkomsten zijn lager dan mijn uitkering. Wordt dit aangevuld?

Wij berekenen de hoogte van uw aanvulling 1 maand achteraf. Dit betekent dat wij in de eerste maand dat u werkt, uw inkomsten nog niet inhouden op uw uitkering. U krijgt de eerste maand dus een volledige uitkering. U stuurt uw loonstro(o)k(en) voor de 15e van de maand daarop naar ons toe. Wij berekenen uw aanvulling dus steeds op basis van de loonstro(o)k(en) over de maand daarvoor. Wij sturen u iedere maand het formulier Inkomstenverklaring toe. Dit formulier is een herinnering voor u om uw loonstrook op tijd naar ons op te sturen.

Infographic
Wanneer heb ik geen recht meer op een aanvullende uitkering?

Wanneer u geen recht meer heeft op een aanvulling, bijvoorbeeld als u verhuist naar een plaats buiten de Drechtsteden of als u meer gaat verdienen dan de bijstandsnorm, moeten wij uw laatste maand inkomsten nog verrekenen. Ook wanneer juist uw werk stopt en u weer volledig beroep moet doen op de uitkering, moeten wij uw laatste maand inkomsten nog verrekenen. Houdt u er daarom rekening mee dat u in deze situaties een bedrag terugbetaalt .


Wij verrekenen nooit meer dan 1 maand uitkering. Als het mogelijk is verrekenen wij het terug te betalen bedrag met uw opgebouwde vakantiegeld. Is dit niet (geheel) mogelijk? Dan nemen we contact met u op.

Infographic einde uitkering


Wat gebeurt er als ik mijn inkomen niet of te laat doorgeef?

Heeft u gewerkt, maar uw inkomsten zijn niet of niet op tijd bij ons bekend? Dan verrekenen wij die inkomsten binnen de zes daaropvolgende maanden met uw uitkering. U ontvangt dan (tijdelijk) een lagere uitkering.
Is verrekening binnen zes maanden niet mogelijk? Dan vordert de sociale dienst de teveel betaalde uitkering van u terug.
Zijn uw inkomsten niet op tijd bij ons bekend? Dan moeten wij beoordelen of er een boete opgelegd moet worden. Hier krijgt u dan een brief over.

Heeft mijn eindejaarsuitkering invloed op mijn uitkering?

Ontvangt u van uw werkgever een eindejaarsuitkering? Dan korten wij alvast elke maand een netto bedrag op uw uitkering. Op deze manier hoeven we niet aan het eind van het jaar in één keer de totale eindejaarsuitkering op uw uitkering te korten.

Krijg ik weer een bijstandsuitkering als mijn werk stopt?

Stopt uw werk? Dan heeft u misschien (weer) recht op een WW-uitkering. Kijk op www.werk.nl of u recht heeft op een WW-uitkering.
Krijgt u geen WW-uitkering dan komt u weer bij de sociale dienst terecht. Heeft u zelf veroorzaakt dat u geen werk meer heeft? Dan kan het zo zijn dat u over een bepaalde periode geen of minder uitkering krijgt.